udowodnij indukcyjnie nierówność
marek: Nie za bardzo wiem jak się zabrać za dowód indukcyjny. Trzeba też wyznaczyć dla jakich
naturalnych n nierówność jest spełniona.
2n > n2
Wydaje mi się, że indukcja tutaj nie pomoże i najpierw trzeba wyznaczyć zbiór.
18 maj 15:13
Skipper:
2n−n2>0
(2n/2−n)(2n/2+n)>0
dla n∊N z wył. n=0
2n/2+n>0 ... zatem szukamy 2n/2−n>0 ... 2n/2>n
18 maj 15:36
Bezimienny:
T(1): 2 > 1
T(k): 2k > k2
T(k+1): 2k+1 > (k+1)2
2k+1 = 2k * 2 > k2 * 2 = k2 +2k + 1 + (k2 −2k − 1) > k2 + 2k + 1 = (k+1)2
18 maj 16:24