Pochodne
Ciasny: Co znaczy że pochodna z funkcji x2 wynosi 2x ?
18 maj 15:01
Alkain: No bo pochodną definiujemy jako
Podstawiamy
| 2xh+h2 | | h(2x+h) | |
| = |
| =2x+h gdzie h dąży do zera więc lim=2x |
| h | | h | |
Więc pochodna z x
2=2x
18 maj 15:10
Adrian: Wow identycznie odpowiedziałaby mi baba z analizy raz powiedziała, że my jako ,,przyszli,,
inżynierownie mamy robić tak aby działało nie ważne jak.
Chodzi mi o praktyczne zastosowanie jakiś przykład z życia po co w ogóle liczymy te pochodne
całki itp
18 maj 15:15
Krzysiek: Jak chcesz jakieś praktyczne zastosowania pochodnej, całki to np. otwórz jakąś książkę do
fizyki
18 maj 15:25
Adrian: no niby pochodna z drogi to przyspieszenie załóżmy jakbym miał funkcję 2x i pochodną z niej
czyli 2 to na logike jest to szybkość przyrostu wartości w stosunku do argumentów. No ale dla
x
2 jakoś tego nie widzę
18 maj 15:29
Adrian: nie przyspieszenie tylko predkosc
18 maj 15:30
Danieloo: A co za różnica czy x
2 czy 2x? Jeżeli drogę opisuje funkcja x
2 to druga pochodna to
przyspieszenie, który wynosi 2 i mamy ruch ze stałym przyspieszeniem a tu już nam dużo mówi.
Dla drogi opisanej funkcją 2x przyspieszenie wynosi 0, czyli ruch ze stałą prędkością. Może
teraz coś więcej już widzisz

. Tak jak pisał Krzysiek, najlepiej wieź jakąś książkę od fizyki
z poziomu co najmniej studenckiego i zobaczysz, że większość zależności jest opisana za pomocą
pochodnej, całki...
18 maj 15:46
Adrian: no ok ale jak mam rozumiec ze pierwsza pochodna z x2 wynosi 2x. pochodna z 2x wynosi 2 wiec
dla argumentu x2 = 2 y2= 4 bo 2 * 2 = 4. A z pierwszym przypadkiem x1 = 3 to y1 = 9 bo,
3*2x = 9 ? Nie kumam
18 maj 15:54
Danieloo: Nie do końca jest pewien czy Cię teraz rozumiem, ale skoro wyliczysz dla tego x2 drugą
pochodną, czyli wyjdzie Ci 2 to przyspieszenie a=2 czyli ten y=2 a nie x.
18 maj 16:00
Danieloo: Jeżeli z fizyki potrzebujesz takich informacji na tym poziomie to polecam: Podstawy fizyki:
Resnick, Walker, Halliday. Tyle, że przerabiając tą książkę lepiej już umieć, chociaż trochę
rachunek pochodnych i całkowy.
18 maj 16:02
18 maj 16:06