Chemia. Prosze o pomoc:)))
ewa95: Proszę bardzo o pomoc za chwile idę na poprawę chemi i nie wiem jak to wyliczyć. Wiem że to
proste ale zapomniałam jak to się robilo. Prosze bardzooo o pomoc.
Człowiek zużywa ok. 0,2m3 tlenu na godzinę. W sali wykładowczej o wymiarach 10mx20mx5m,
znajduje się 30 słuchaczy. oblicz, na ile godzin waystarczy tlenu przy założeniu że sala jest
szczelnie zamknięta.
Człowiek zużywa ok. 0,2m3 tlenu na godzinę. W sali wykładowczej o wymiarach 30mx30mx5m,
znajduje się 40 słuchaczy. oblicz, na ile godzin wystarczy tlenu przy założeniu że sala jest
szczelnie zamknięta.
18 maj 13:17
Maslanek: A co tu chemia ma do rzeczy

...
V=1000m
3
W powietrzu zakładamy, że znajduje się 21% tlenu, więc V
O2 = 210m
3
Tlen zużywany przez słuchaczy w ciągu godziny to: V
l = 30 * 0,2m
3/h = 6m
3/h
| | VO2 | | 210 | |
Zatem t = |
| = |
| = 35h |
| | Vl | | 6 | |
18 maj 13:21