geometria analityczna
mikołaj: Wyznacz wektor kierunkowy prostej l : 4(2 − x) = 2(y + 4) = 3(2 − z).
18 maj 11:42
mikołaj: 
18 maj 12:34
Bezimienny:
4(2 − x) = 2(y + 4) = 3(2 − z)
8−4x = 2y + 8 = 6 − 3z
8−4x = 2y + 8
−4x = 2y
x = −1/2y
2y + 8 = 6 − 3z
2y + 2 = −3z
−2/3y − 2/3 = z
y = t t∊R
twój wektor to: (−1/2, 1, −2/3)
18 maj 13:07
mikołaj: Dzięki wielkie, za pomoc. Jeszcze prosiłbym o ostatnie zadanie
Zbadaj czy proste l
1, l
2 mają punkt wspólny. Jeżeli tak, wyznacz go.
18 maj 13:52
18 maj 14:18
Aga1.: l
1:
Z tego wynika,że
x=1+2t
y=−2−t
z=3t
| | x+1 | | y+11 | | z+1 | |
l2: |
| = |
| = |
| =u |
| | 1 | | 2 | | 1 | |
x=−1+u
y=−11+2u
z=−1+u
Wartości parametrów odpowiadających punktowi wspólnemu obu prostych znajdziemy z warunków
1+2t=−1+u
−2−t=−11+2u
3t=−1+u
2t−u=−2//*(−2)
−t−2u=−9
−4t+2u=4
−t−2u=−9
−−−−−
t=1
u=3t+1=4
Punktem wspólnym obu prostych jest punkt A(3,−3,3)
18 maj 14:20
mikołaj: dziękuję bardzo
18 maj 15:09