znajdz taką liczbę całkowitą x,
oli: znajdz taką liczbę całkowitą x, aby poniższy zestaw danych miał tylko jedną dominantę i aby
była ona równa arytmetycznej.
a). 4,x,2,5,4,4,5,12,6,5,3
Proszę o wskazówki
18 maj 11:23
Skipper: przeczytaj co to dominanta ....co to średnia arytmetyczna ... i licz −
18 maj 11:45
oli: x=4
18 maj 12:04
oli: i 5
18 maj 12:07
Skipper: x=5
18 maj 12:09
Skipper: ... dominanta ma być równa średniej arytmetycznej ... więc

?
18 maj 12:10
oli: 4+5+2+5+4+4+5+12+6+5+3=55/11=5
x=5 TAK
18 maj 13:06