działania
fg:
Witam mam do wykonania takie działanie:
| | 7 | | 17 | | 16 | | 17 | | 17 | | 16 | |
( |
| − |
| : |
| )*(− |
| ) najpierw mam wykonac dzielenie tzn |
| : |
| ? |
| | 4 | | 4 | | 9 | | 15 | | 4 | | 9 | |
18 maj 10:02
.: tak
18 maj 10:03
stud: tak musisz wykonac dzielenie czyli odwracasz 2gi ułamek i mnożysz
18 maj 10:04
fg:
| | −17 | | 7 | |
ok i potem to co mi wyjdzie po wymnozeniu mnoze razy |
| i na koncu odejmuje |
| od |
| | 15 | | 4 | |
tego?
18 maj 10:04
stud: ale zeby odjąć musisz sprowadzic do wspólnego mianownika
18 maj 10:06
fg:
Tak pamietam o tym mi chodzi o kolejnosc

czy dobrze mysle
18 maj 10:08
stud: najpierw mnożenie/dzielenie pozniej dodawanie i odejmowanie
18 maj 10:08
Paulina: (7/4 − 17/4 * 9/16) * (−17/15) = (112/64 − 153/64) * (−17/15) = (−41/64)*(−17/15) = 697/960
może jeszcze jakoś to skrócisz, na wszelki wypadek sprawdź czy się nie pomyliłam w liczeniu
18 maj 10:08
fg:
Ok czyli tak jak myslałem

ale wolałem sie upewnic
18 maj 10:11
fg:
dziekuje wam wszystkim
18 maj 10:12
stud: a skąd to 112 Ci wyszło? powinno wyjsc (272/64 − 153/64) * (−17/15)
18 maj 10:12
fg:
| | 153 | | −17 | |
i teraz |
| *( |
| ) i potem odejmowanie od tego |
| | 64 | | 15 | |
18 maj 10:16