matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
postać kanoniczna
pauliśka:
zapisz w postaci kanonicznej: x−x
2
18 maj 10:00
Paulina:
y = −x
2
+x wzór na postać kanoniczną: y=a(x−p)
2
+q p= −b/2a = −1/−2 = 1/2 Δ=1 q= −Δ/4a = −1/−4 = 1/4 y= −(x−1/2)
2
+ 1/4
18 maj 10:15
pauliśka:
dziękuję ♥
18 maj 10:18