Wyznaczyć x
Paulina: Wyznaczyć x z równania: 7x3 − 5x2 + 2x + 6 = 0
Nie mogę wpaść na to jak to zrobić, z góry dziękuję
18 maj 09:57
Basia:
Jeżeli to szkoła przeczytaj tw.Bezout i spróbuj znaleźć pierwszy pierwiastek wymierny
to mogą być jedynie liczby: ±1; ±2; ±3; ±6; ±17; ±27; ±37; ±67
jeżeli znajdziesz ten pierwszy pierwiastek x0 dzielisz wielomian przez x−x0
wynik to trójmian kwadratowy czyli Δ itd.
Jeżeli nie znajdziesz żadnego pierwiastka wymiernego to albo źle przepisałaś, albo to już nie
jest szkoła i trzeba zastosować wzory Cardano.
18 maj 10:24
Paulina: To pierwszy rok studiów

dzięki za podpowiedź, jakoś dalej dam radę
18 maj 10:27
Alkain: Basia sprawdzałem wszystkie pierwiastki wymierne. Pierwiastek oscyluje w granicach x≈−0,68
Tak podaje kalkulator graficzny.
18 maj 10:28
Basia: czyli nie ma zmiłuj się tylko wzory Cardano
18 maj 10:38
POKÓJ: 7x
3 − 5x
2 + 2x + 6 = 0
| | 5 | |
wprowadzamy podstawienie : x = (y + |
| ) i dzięki temu podstawieniu sprowadzamy równanie |
| | 21 | |
do postaci :
| | 17 | | 8318 | |
y3 + |
| y + |
| = 0 |
| | 147 | | 9261 | |
wprowadzając kolejne podstawienie : y = u+v otrzymamy w końcu :
zauważamy że mamy tutaj wzory Viet'a dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3.
| | 8318 | | 4913 | |
z2 + |
| z − |
| = 0 |
| | 9261 | | 85766121 | |
| | 69189124 | | 19652 | | 69208776 | |
Δ = |
| + |
| = |
| = |
| | 85766121 | | 85766121 | | 85766121 | |
teraz możemy już przejść do liczenia y a potem x. Ponieważ Δ > 0 równanie posiada jedno
rozwiązanie rzeczywiste tak więc sposobu liczenia zespolonych podawać nie muszę.
| | −4159− 21√39234 | | −4159− 21√39234 | |
y = 3√z1 + 3√z2 = 3√ |
| + 3√ |
| = |
| | 9261 | | 9261 | |
| | 1 | |
|
| (3√−4159 +21√39234 + 3√−4159 −21√39234) |
| | 21 | |
wracając do początkowego podstawienia mamy już gotowy
| | 5 | | 1 | |
x = (y + |
| ) = |
| (5 + 3√−4159 +21√39234 + 3√−4159 −21√39234) |
| | 21 | | 21 | |
18 maj 13:59