traaaapez !
Ela: Dany jest trapez opisany na okręgu . Ten sam trapez jest również wpisany w okrąg , jego podsawy
mają długości 7 i 3. Podaj długości jego boków .
18 maj 01:48
123: Jeżeli na trapezie możemy opisać okrąg (trapez wpisać w okrąg) to ten trapez musi być równo
ramienny. Jeśli możemy okrąg wpisać w trapez (trapez opisać na okręgu) to suma przeciwległych
boków jest sobie równa, czyli:
a = 3 − krótsza podstawa
b = 7 − dłuższa podstawa
c = ? − ramię trapezu
Z tego co napisałem wynika, że:
c + c = a + b
2c = 7 + 3
2c = 10
c = 5
Ramię tego trapezu ma długość 5.
18 maj 02:40
Ela: niestety . w odpowiedziach jest długość 8 .
18 maj 08:15
Zen64:
Odpowiedzi też bywają tak pełne kitu jak program w telewizji.Musi 5
18 maj 08:37
Ela: to dobrze. bo właśnie mi też tak wychodziło .
19 maj 14:42