matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
F. liniowa, spełnianie warunku
Pilne:
Wyznacz wzór f. liniowej, która dla każdego x ∊ R spełnia warunek f(4x+8)=2x+11
17 maj 22:25
ewa:
f(x)=ax+b f(4x+8)=a(4x+8)+b a(4x+8)+b=2x+11 4ax+8a+b=2x+11 dla kazdego x czyli 4a=2 8a+b=11
1
czyli a=
b=7
2
1
f(x)=
x+7
2
17 maj 22:32