Twierdzenie talesa
Łukasz: Zad.8 / 338
Zbadaj czy trójkąt o wierzchołkach w punktach A =(−2 , −3) , B=(3, 1), C=( −1, 5) jest
trójkątem prostokątnym
Zad. 9/338
Wyznacz współrzędne punktu przecięcia symetralnych boków prostokąta ABCD ,jeśli A =( −1, −3),
B=(2 , −1), C=(−2, 5) i D=(−5, 3)
Zad. 10/338
Napisz równanie prostej przechodzącej przez środek okręgu o równaniu
(x + 2)2 + (y+ 3)2 = 49 ,do której należy punkt A = (5,2).
17 maj 22:02
Bezimienny:
zad8
dlugosc wektorow AB, AC, BC i sprawdzasz czy jest mozliwe a2 + b2 = c2 gdzie a, b, c to
twoje wektory
zad10
srodek okregu S(−2,−3) i teraz prosta przechodzaca przez ten srodek i punkt A
17 maj 22:28
Bezimienny: zad8 nie twoje wektory tylko ich dlugosc
17 maj 22:29
Gustlik: Zad.8 / 338
Zbadaj czy trójkąt o wierzchołkach w punktach A =(−2 , −3) , B=(3, 1), C=( −1, 5) jest
trójkątem prostokątnym
Z wektorów, a później liczysz współczynniki kierunkowe:
AB
→=[3−(−2), 1−(−3)]=[5, 4]
AC
→=[−1−(−2), 5−(−3)]=[1, 8]
BC
→=[−1−3, 5−1]=[−4, 4]
Trójkąt nie jest prostokątny, bo zadna para współczynników kierunkowych prostych zawierających
| | 1 | |
boki nie spełnia warunku na prostopadłość a2=− |
| . |
| | a1 | |
Zad. 9/338
Wyznacz współrzędne punktu przecięcia symetralnych boków prostokąta ABCD ,jeśli A =( −1, −3),
B=(2 , −1), C=(−2, 5) i D=(−5, 3)
Punkt przecięcia symetralnych boków prostokąta jest jednocześnie punktem przecięcia
przekątnych, można go wyznaczyć jako środek odcinka np. AC:
| | −1+(−2) | | −3+5 | | 3 | |
S=( |
| , |
| )=(− |
| , 1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Zad. 10/338
Napisz równanie prostej przechodzącej przez środek okręgu o równaniu
(x + 2)
2 + (y+ 3)
2 = 49 ,do której należy punkt A = (5,2).
A=(5, 2)
S=(−2, −3)
Współczynnik kierunkowy prostej liczysz z wektora:
AS
→=[−2−5, −3−2]=[−7, −5]
Wstawiam współrzędne jednego z punktów, np. A:
14=25+7b
14−25=7b
−11=7b /:7
18 maj 00:28