..
metiu: Bardzo pilne.
Długości boków trójkąta postokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Pole tego trójkąta jest równe
56. Wyznacz obwód
17 maj 21:50
metiu: up
17 maj 22:17
danoel:

a=a1
b=a2
c=a3
| ⎧ | 12ab=56 | |
| ⎨ | 2b=a+c |
|
| ⎩ | a2+b2=c2 | |
Rozwiązujesz ten układ równań, i liczysz obwód czyli a+b+c
17 maj 22:20
metiu: No właśnie teraz doszedłem do tego układu ... jak rozwiazuje sie takie układy ?
17 maj 22:23
Mila: c=2b−a
a2+b2=(2b−a)2
a2+b2=4b2−4ab+a2
3b2−4ab=0 dalej zrób sam
17 maj 22:28
Eta:

Ob= a−r+a+a+r = 3a
| | (a−r)*a | |
P= |
| = 56 ⇒ a(a−r)= 112 |
| | 2 | |
i z tw. Pitagorasa (a−r)
2+a
2= (a+r)
2
a
2=4ar / :a≠0
a=4r to Ob= 12r
| | 1 | |
wracamy do pola: 4r(4r−r)=112 ⇒ 12r2=112 ⇒r2= 9 |
| |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
r= √9 |
| to: Ob= 12√9 |
| |
| | 3 | | 3 | |
17 maj 22:44
metiu: ok. dzieki wszystko wyszło
17 maj 22:54