mam na jutro 30 zad do rozwiązania. czy mógłby mi ktoś pomóc?
Dominika: mam na jutro 30 zad do rozwiązania. czy mógłby mi ktoś pomóc?
17 maj 21:19
Basiek: Tak.
17 maj 21:20
Eta:
Troszkę za mało, jak na jutro
17 maj 21:21
Mateusz:
Wrzucaj po kolei a się zobaczy
17 maj 21:21
Dominika: podaj mi swój email to wyśle Ci zdjęcia zadań
17 maj 21:21
Eta:
17 maj 21:22
Basiek: A może wrzuć na jakiś serwer i ten...

podaj link?
17 maj 21:22
Mateusz:
Właśnie jest tyle darmowych serwerów a w końcu podobno mamy społeczeństwo informacyjne
17 maj 21:23
konrad92: i gdzie te zadania?
17 maj 21:33
Basiek: Wszyscy się czają i czekają ♥.
17 maj 21:35
Mila: Do Basiek, ładne zadanie u Marcysi.
17 maj 21:38
Mateusz:
No właśnie oczekujemy w napięciu i pełnej gotowości do akcji
17 maj 21:41
konrad92: widać olewa nas heh
17 maj 21:43
Dominika: Oblicz tg12* tg78 + cos (−240)
17 maj 21:43
Dominika: wyznacz długość środkowej w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych o długości 3 cm i 4 cm,
poprowadzonej na przeciw prostokątną.
17 maj 21:45
Dominika: 3). określ zbiór wartości funkcji f(x) = −2 (x−1)(x+3)
17 maj 21:46
Basiek: 3.

f(x)
min : p=1+(−3)=−2 f(−2)= −2*(−3)*1=6
ZW=(−
∞,6>
17 maj 21:48
Dominika: 4. rozwiąż nierówność (x−2)3>(x+2)3
17 maj 21:48
Dominika: 5. oblicz pole koła opisanego nierównością x2 + y2 − 2x + 4y − 11 ≤ 0
17 maj 21:50
Dominika: 6. wyznacz sumę wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych podzielnych przez 3.
17 maj 21:51
ewa: tg12*tg(90−12)+cos240=tg12ctg12+cos(360−120)=1+cos120=1+cos(180−60)=1−cos60=
=1−U{1}{2]=U{1]{2]
17 maj 21:51
17 maj 21:52
Dominika: 7. wielokąt foremny ma 54 przekątne. ile ma boków?
17 maj 21:52
ewa: cos(−240)=cos240 ( wynika to z parzystości funkcji cos)
17 maj 21:54
Mateusz:
pole koła to πr2
−2a=−2
a=1
−2b=4
b=−2
c=−11
r=√a2+b2−c=...
wiec Pkola=...
17 maj 21:55
Basiek: | | n(n−3) | |
7) przekątne |
| =54 108=n2−3n n=−9 lub n=12 ale n>0, stąd ma 12 boków. |
| | 2 | |
17 maj 21:56
ewa: ad3 ) Wykresem jest parabola ramionami skierowanymi do dołu i wierzchołku x=−2 y=6.
czyli wartośc max wynosi 6 a więc zbiorem wartości jest (−∞,6>
17 maj 21:59
ewa: 6) 12+15+18+...+96+99=?
mamy tu ciąg arytmetyczny
a
1=12 r=3
n=30 : bo a
n=a
1+(n−1)*r
99=12+(n−1)*3
87=(n−1)*3
n=30
a
30=99
| | 12+99 | |
S30= |
| *30=111*15=1665 |
| | 2 | |
17 maj 22:13
ewa:

Środkowa jest równa tutaj promieniowi okregu opisanego na tym trójkącie, a przeciwprostokatna
jest średnicą tego okregu.
c
2=3
2+4
2
c=5
2R=5
R=2,5
17 maj 22:20
Mila:

[P[Wyznacz długość środkowej w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych o długości 3 cm i 4
cm, poprowadzonej na przeciw prostokątną]]
c
2=3
2+4
2
c=5
środkowa poprowadzona z wierzchołka kąta prostego jest równa połowie przeciwprostokątnej. (jest
długość promienia okręgu opisanego na tym Δ)
s=2,5.
17 maj 22:22
17 maj 22:34
Mila: 4) Rozwiąż nierówność (x−2)3>(x+2)3
x3−3*x2*2+3*x*4−8>x3+3*x2*2+3*x*4+8
x3−6x2+12x−8>x3+6x2+12x+8
−12x2−16>0
f(x)=−12x2−16 przyjmuje tylko wartości ujemne, brak rozwiązania
17 maj 22:37
17 maj 22:44
Basiek: 25
f(x)=
√x2+4x+4= |x+2|
To chyba umiesz narysować
17 maj 22:46
Mila: 12)
p− połowa obwodu Δ
p=(5+6+7):2=9
P
Δ=p*r
Obliczam pole z wzoru Herona
P
Δ=
√9*(9−5)*(9−6)*(9−7)=
√9*4*3*2=
√36*6=6
√6
6
√6=9*r
| | 6√6 | | 2√6 | |
r= |
| = |
| −promień okręgu wpisanego w dany okrąg. |
| | 9 | | 3 | |
17 maj 22:47
Basiek: To ja z drugiej kartki, żeby się nie powtarzało.
31
x≠0
i x
4−6x
2=0 ⇔ x
2(x
2−6)=0⇔ x
2(x−
√6)(x+
√6)=0 ⇔ x=0 (sprz) x=
√6 i x=−
√6
17 maj 22:50
ewa: 10) Niech p=[x,y]
p⊥v ⇒ p◯v=0 ⇒ x*4+y*(−1)=0 ⇒ y=4x
u◯p=10 ⇒ −3x+2y=10 ⇒ −3x+8x=10 ⇔5x=10 ⇒ x=2 y=8
p=[2,8]
17 maj 22:52
Basiek: 32
Z tw. Bezout'a:
W(−1)=8−17−3−2−24=−38
17 maj 22:52
Mila:

16)
a+b=2c −sumy długości boków przeciwległych są równe
a+b=2*5
a+b=10
h=2r
17 maj 22:55
Basiek: 29
Wyznaczę prostą AB:
1=−4+b => b= 5
Sprawdzam. czy pkt C należy do prostej
Nie są współliniowe

(chyba, że gdzies w obliczeniach się machnęłam)
17 maj 22:55
Basiek: 30
m≠1
prostopadłe, gdy a pierwszej prostej −2
| | 1 | | 1 | |
−2= |
| ⇔ −2m+2=1 => m= |
| |
| | m−1 | | 2 | |
17 maj 22:57
123: Zad. 24
x
1x
2 = 3
c = 3
(x
1 − x
2)
2 = 4
x
12 + x
22 − 2x
1x
2 = 4
(x
1 + x
2)
2 − 2x
1x
2 − 2x
1x
2 = 4
(x
1 + x
2)
2 − 4x
1x
2 = 4
b
2 − 4c = 4
b
2 − 4*3 = 4
b
2 − 12 = 4
b
2 = 16 ⇒ b
2 = 16 > 4c = 12
b = 4 v b = −4
Więc:
c = 3 i b = 4 lub c = 3 i b = −4
17 maj 22:58
Basiek: 29
={0,1,2,3,4}
O ile zakładamy, że 0 jest naturalną.
17 maj 22:59
ewa: 15) |x+3|+|x−1|=5
a) x<−3 b) −3≤x<1 c) x≥1
−x−3−x+1=5 x+3−x+1=5 x+3+x−1=5
x=−3,5 4=5 sprzeczne x=1,5
odp. x=−3,5 lub x=1,5
17 maj 23:00
123: Zad. 27
x ∊ (−∞, 5) ∩ N ⇒ x ∊ {0, 1, 2, 3, 4}
17 maj 23:01
Basiek: 26
Sn−Sn−1=an
2n2−3n−2(n−1)2+3(n−1)= 2n2−3n−2(n2−2n+1)+3n−3= 2n2−3n−2n2+4n−2+3n−3= 4n−5
17 maj 23:02
Mila: 7) m,4m−2,9m tworzą ciąg geometryczny
warunek:
(4m−2)
2=m*9m
rozwiąż ten warunek
14)
warunek:
a≠0
17 maj 23:08
Basiek: 22
a+b=5=> a=5−b
ab=7=> b(5−b)=7 => b2−5b+7=0 i Δ<0 cnu
17 maj 23:09
ewa: 13)
| 4m−2 | | 9m | | 1 | |
| = |
| m≠0 i m≠ |
| |
| m | | 4m−2 | | 2 | |
7m
2−16m+4=0
√Δ=12
| | 16−12 | | 2 | | 16+12 | |
m1= |
| = |
| lub m2= |
| =2 |
| | 14 | | 7 | | 14 | |
17 maj 23:11
Basiek: 19
W(1)=(1−2)2m−1= 1−1=0
17 maj 23:12
Basiek: 18
y=kx
2+1
y=x
Podstawiam drugie do pierwszego
x=kx
2+1 => kx
2−x+1=0
Rozważmy
1
o k=0 y=1 i y=x (przetną się), więc k≠0
| | 1 | |
2o k≠0 Δ<0 Δ=1−4k< 0 dla k< |
| i k≠0 |
| | 4 | |
17 maj 23:16
123: Zad. 21
Dla x ∊ <0, +
∞)
1 + cos 0 = 0
1 + 1 = 0
2 ≠ 0 / sprzeczność − brak rozwiązań
Dla x ∊ (−
∞, 0)
−1 + cos x = 0
cos x = 1
| | π | | π | |
x ∊ ( − |
| + kπ, − |
| >, gdzie k < 0 i k ∊ C− |
| | 2 | | 2 | |
17 maj 23:17
Basiek: Ja dalej nie robię, bo mi się ....nie chce.
Dominika− Tobie radzę zacząć robić zadania, bo koniec drugiej klasy, to najwyższa pora, by
zacząć uczyć się do matury. Poza tym, jeśli nauczyciel chce Was przygotować, daje Wam kserówki
z zadaniami.... to na Twoim miejscu bym się cieszyła i sobie je robiła.
17 maj 23:19
123: Oj tam jest cos x = 1, więc x ∊ (−2π + 2kπ, −2π> gdzie k < 0 i k ∊ C−
17 maj 23:20
Dominika: dzięki Bastek za pomoc
17 maj 23:41
Dominika: Basiek*
17 maj 23:42
picia: a inni

odwalili kawal roboty z tego co widze..
17 maj 23:44
Dominika: wszystkim bardzo dziękuje
17 maj 23:48
Dominika: zostały jeszcze zad 1, 7, 17, 20, 23 i 28. może ktoś umie je rozwiązac
18 maj 00:00
Dominika: zostały jeszcze zad 1, 7, 17, 20, 23 i 28. może ktoś umie je rozwiązac
18 maj 00:01
asdf:
Zad. 28 Sześciokąt foremny o boku 4 cm jest opisany na okręgu. Oblicz długość okręgu.
Długość = obwód
Ob. = 2πr =
4√3π
18 maj 00:05
Basiek: To ja mogę jeszcze 1 i 7
18 maj 00:08
Dominika: byłabym bardzo wdzięczna
18 maj 00:10
18 maj 00:10
Basiek: 1
√|x|−3
więc |x|−3≥0 |x|≥3 ⇔ x≥3 lub x≤−3 => x∊(−∞,−3>∪<3,+∞)
x3+4x+5≠0 W(−1)=0 Hornerem: (x+1)(x2−x+5)≠0 x2−x+5≠0, bo Δ<0 => x≠−1
D=(−∞,−3>∪<3,+∞)
18 maj 00:11
Basiek: 25n+1<15n+75
10n<74
n<7,4
więc n∊{1,2,3,4,5,6,7}
7 takich wyrazów.
18 maj 00:13
Basiek: To była 7
18 maj 00:13
Dominika: WIELKIE DZIĘKI

dobranoc
18 maj 00:18
asdf: Zad. 23 Dane jest równanie z parametrem a: ax − a2 = √3x − 2a√3 + 3
DO SPRAWDZENIA
DO SPRAWDZENIA
DO SPRAWDZENIA
ax − a
2 =
√3x − 2a
√3 + 3
ax − a
2 −
√3x + 2a
√3 − 3 = 0
−a
2 − 2a
√3 + ax − 3 −
√3x = 0
−a
2 − (2
√3 − x)a − 3 −
√3x = 0
PARAMETRY:
A = −1
B = −(2
√3 − x) = x − 2
√3
C = − (3 +
√3x) = −
√3x − 3
Δ = 0 << jedno rozwiązanie
Δ = (x − 2
√3)
2 − 4 *(−1)* (−1)(3 +
√3)
x
2 − 4x
√3 + 12 − 12 − 4
√3 = 0
x
2 − 4x
√3 − 4
√3 = 0
PARAMETRY:
A = 1
B = −4
√3
C = −4
√3
Δ = 0 << jedno rozwiązanie
i dalej dla x itd...dobrym tropem idę?
18 maj 00:18
Basiek: Hm, ja bym to zrobiła tak:
x(a−
√3)=a
2−2a
√3+3
x=U{a
2−2a
√3+3}{a−
√3) i a≠
√3
1 rozw. dla Δ=0
Δ=12−12=0
a∊R/{
√3}
Chyba...
18 maj 00:24
asdf: x0 = √3 ∉ D, więc a∊R/√3 czy a ∊ R?
18 maj 00:29
Basiek: 20 , bo proste

z tw. cos dla ΔABD
49=x
2+y
2−xy
x+y=13 (z odwodu) /
2 => x
2+y
2+2xy= 169
Odejmujemy stronami: 3xy=120 −> xy=40 i x+y=13 => x=13−y
y(13−y)=40 i y>0 => y=5 i x=8
18 maj 00:30
Basiek: a∊R/ {
√3} Przecież napisałam
18 maj 00:31
Basiek: A to
17.... albo to jest takie proste, albo dalej tego nie umiem
| | π | | π | |
sin(x− |
| )∊<−1,1> => 2sin(x− |
| )∊<−2,2> |
| | 3 | | 3 | |
| | π | |
zaś całe y=2sin(x− |
| )+1 ∊ <−1,3> |
| | 3 | |
18 maj 00:34
Basiek: Mam nadzieję, że nigdzie nie ma takich błędów, za które (znów

będę musiała się wstydzić.

Ale u mnie wszystkie obliczenia raczej powinny być sprawdzane.

Dobranoc
18 maj 00:38