.
zuza: 1. Wartość wielomianu W(x) = x3 + 1 dla argumentu pierwiastek 2 – 1 wynosi:
a)2 b) 5 – 6 c) 3– 6 d) 5.
2. Liczby –1, 1 oraz 3 są pierwiastkami wielomianu W(x) stopnia trzeciego i W(5) = –96.
Zatem współczynnik przy x3 ma wartość równą:
a) –0,5 b) 2 c) 0,5 d) –2.
3. Liczba pierwiastków wielomianu W(x) = (x4 + 9)(16x2 + 81)(x2 + x – 8) wynosi:
a) 0 b) 2 c) 4 d) 6.
4. Suma wszystkich współczynników wielomianu W(x) = (x2 + 2x – 4)2010 – (1 – x – x2)2009
jest równa:
a) 2 b) 4019 c) 0 d)2010*2009
5. Wielomian W(x) = x3 + 12x2 + bx + a ma pierwiastek trzykrotny. Wobec tego ile wynosi a i b
6. Dany jest wielomian W(x) = x3 + 3x2 – 4.
a) Rozłóż wielomian W(x) na czynniki liniowe. Podaj pierwiastki wielomianu i określ ich
krotność.
b) Zbadaj, czy istnieją takie wartości a i b, aby wielomiany W(x) oraz Q(x) = (x +
a)(x2 + bx + 1) były równe. Jeśli istnieją, to wyznacz je.
7. Dany jest wielomian W(x) = –3x3 + m2x2 + 5x – 2, gdzie m jest parametrem i m należy do R.
a) Dla jakich wartości parametru m, reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x – 2)
jest równa 20?
b) Ustal wzór wielomianu W(x), jeśli wiadomo, że jednym z pierwiastków tego wielomianu jest
liczba –1.
Następnie oblicz pozostałe pierwiastki wielomianu W(x).
17 maj 21:13
Mila:
1)
w(√2−1)=(√2−1)3+1=√8−3*2+3√2−1+1=
2√2−6+3√2=5√2−6
2) w(x)=a* (x+1)*(x−1)*(x−3)
−96=a*(5+1)*(5−1)*(5−3) oblicz a
3) x4+9=0 brak pierwiastków
(16x2 + 81)=0 brak pierwiastków
(x2 + x – 8) =0
Δ=1+4*8>0 są dwa pierwiastki
odp.b
17 maj 23:45