:)
tomek: uzasadnij liniowość wskazanego przekształcenia przestrzeni liniowej:
R3→R2 , L(x,y,z)=(x+y , 2x−y+3z)
17 maj 20:50
Krzysiek: niech: u=(x1 ,y1 ,z1 ) ,v=(x2 ,y2 ,z2 )
α,β∊R
musisz sprawdzić czy:
1)L(u+v)=L(u)+L(v)
2)L(αu)=αL(u)
lub jeden warunek: L(αu+βv)=αL(u)+βL(v)
17 maj 20:56
tomek: ojej

nie wiem czy dam radę to zrobić
17 maj 21:00
Krzysiek: spróbuj, tu nie ma nic trudnego tylko zwykłe rozpisanie lewej strony tak by dojść do prawej...
17 maj 21:10
tomek: ok spróbuję dzięki
17 maj 21:20
Godzio:
Można za jednym zamachem, jak widzimy, że jest liniowe

L(αu + βv) = αLu + βLv
Chyba szybciej wychodzi
17 maj 21:21
Krzysiek: przecież napisałem ten warunek
17 maj 21:24
Godzio:
A, ślepy jestem
17 maj 21:26