pomocy
Justyna: alfa=120stopni,beta−45stopni,c(bok)=18 Oblicz a(bok),b(bok),gama
gama =180−165=15 stopni ale jak dalej

( twierdzeniem sinusow)
17 maj 20:30
Maslanek: Kąt gamma leży naprzeciwko boku c zazwyczaj

Ewentualnie największy kąt leży naprzeciw najdłuższego boku.
17 maj 20:36
Beti:

α = 120
o
β = 45
o
c = 18
γ = 180
o − (120
o + 45
o) = 180
o − 165
o = 15
o
żeby policzyć dokładniej trzeba jeszcze odczytać wartość sin15
o z tablic matematycznych.
17 maj 20:55
Justyna: wszstko kumam ale nie wiem skąd sin 120 stopni=√3/3
17 maj 21:00
Beti:
| | √3 | |
bo: sin120 = sin(180 − 60) = sin60 = |
| |
| | 2 | |
aaaaa, sorry, machnęłam się w wartości
17 maj 21:02
Justyna: dzieki
17 maj 21:04
Mila:

α=120
0
β=45
0⇒γ=15
0
c=18
| | √3 | |
sin120=sin(180−60)=sin60= |
| |
| | 2 | |
sin15= .... oblicz ze wzoru cos30=1−2sin
215
17 maj 21:04