ciągi
jadzia: Suma trzech wyrazów: a1 a2 a3 ciągu arytmetycznego (an) jest równa 0.
Jeśli do pierwszego wyrazu dodamy 1, do drugiego − dodamy 2, a od trzeciego − odejmiemy 6, to
otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego. Oblicz a1, a2, a3
proszę o pomoc
17 maj 20:27
Maslanek: Sn = a1+a2+a3
2a2=a1+a3
(a2+2)2=a1*a3
17 maj 20:30
Maslanek: W ostatniej linicje błąd (a2+2)2 = (a1+1)(a3−6)
17 maj 20:31
Maslanek: Nie wiem czy takie rozumowanie by było też poprawne.
a
1 a
2 a
3 tworzą ciąg arytmetyczny, którego S=0, zatem a
2 = 0, a
1=−a
3.
No i dalej z górki
17 maj 20:31
konrad92: z kąd masz to zadanie?
17 maj 20:33
Maslanek: Tak w ogóle... To jeśli ta treść jest dobra, to albo coś pomyliłem, albo wychodzi sprzeczność
17 maj 20:34
jadzia: zadanie z książki do matmy, klasa 2 liceum
17 maj 20:36
Maslanek: Dobra... Nie wychodzi sprzeczność...
Oczywiście nie spojrzałem na to co trzeba −,−...
Usuwam się w cień
17 maj 20:37
jadzia: proszę o całe rozwiązanie ponieważ mi wyszło tak:
a1=−6, a2=0 a3=6
lub
a1=−1, a2=0 a3=1
a powinno tak
a1=−5, a2=0 a3=5
lub
a1=−2, a2=0 a3=2
17 maj 20:39
Maslanek: 4=−(a
1+1)*(a
1+6)
4 = −a
12 − 7a
1 − 6
a
12 + 7a
1 + 10 = 0
(a
1+2)(a
1+5) = 0
Reszta należy do Ciebie
17 maj 20:42
jadzia: dzięki wielkie!
już widzę mój błąd
17 maj 20:49