Zadanie do pracy kontrolnej
Janek: Wykaż że liczba −1 jest dwukrotnym pierwastkiem wielomianu W(x) = x4 − 2x3 − 2x2 + 6x + 5.
17 maj 20:18
Maslanek: W(x) = x
4 − 2x
3 − 2x
2 + 5x + x + 5
W(x) = x(x
3+1) −2x
2(x+1) + 5(x+1).
Winno wyjść po rozwinięciu
17 maj 20:20
Maslanek: Ewentualnie podzielić przez x2+2x+1 i pokazać, że wynik nie jest podzielny przez −1.
17 maj 20:21
Gustlik: Rozkładaj na czynniki schematem Hornera aż do końca:
W(x) = x4 − 2x3 − 2x2 + 6x + 5
1 −2 −2 6 5
−1 1 −3 1 5 0
x=−1 jest pierwiastkiem
Masz:
W(x)=(x+1)(x3−3x2+x+5)
Jeszcze raz Horner − rozkładasz x3−3x2+x+5
1 −3 1 5
−1 1 −4 5 0
x=−1 jest po raz drugi pierwiastkiem
Masz:
W(x)=(x+1)2(x2−4x+5)
Rozkładasz teraz z delty x2−4x+5, aby sprawdzić, że x=−1 nie jest pierwiastkiem np. 3−krotnym.
Δ=−4, brak dalszych pierwiastków.
c.n.d.
18 maj 00:36