Proszę o pomoc
zuza: 1. Wartość wielomianu W(x) = x3 + 1 dla argumentu pierwiastek 2 – 1 wynosi: a)2 b) 5 – 6 c) 3
– 6 d) 5. 2. Liczby –1, 1 oraz 3 są pierwiastkami wielomianu W(x) stopnia trzeciego i W(5) =
–96. Zatem współczynnik przy x3 ma wartość równą: a) –0,5 b) 2 c) 0,5 d) –2. 3. Liczba
pierwiastków wielomianu W(x) = (x4 + 9)(16x2 + 81)(x2 + x – 8) wynosi: a) 0 b) 2 c) 4 d) 6.
4. Suma wszystkich współczynników wielomianu W(x) = (x2 + 2x – 4)2010 – (1 – x – x2)2009
jest równa: a) 2 b) 4019 c) 0 d)2010*2009 5. Wielomian W(x) = x3 + 12x2 + bx + a ma
pierwiastek trzykrotny. Wobec tego ile wynosi a i b 6. Dany jest wielomian W(x) = x3 + 3x2 –
4. a) Rozłóż wielomian W(x) na czynniki liniowe. Podaj pierwiastki wielomianu i określ ich
krotność. b) Zbadaj, czy istnieją takie wartości a i b, aby wielomiany W(x) oraz Q(x) = (x +
a)(x2 + bx + 1) były równe. Jeśli istnieją, to wyznacz je. 7. Dany jest wielomian W(x) =
–3x3 + m2x2 + 5x – 2, gdzie m jest parametrem i m należy do R. a) Dla jakich wartości
parametru m, reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x – 2) jest równa 20? b) Ustal
wzór wielomianu W(x), jeśli wiadomo, że jednym z pierwiastków tego wielomianu jest liczba –1.
Następnie oblicz pozostałe pierwiastki wielomianu W(x). 8. Liczby a i b są liczbami pierwszymi
i liczba b jest o 3 większa od liczby a. Podwojony sześcian liczby a jest o 9 mniejszy od
kwadratu liczby b. Ułóż równanie z niewiadomą a. Wyznacz liczby spełniające warunki zadania.
17 maj 20:14