Zadanie do pracy kontrolnej, prosze o pomoc
Janek: Dla jakich wartości a i b liczby −3 i 1 są pierwiastkami wielomianu x3 + ax2 + bx − 9 ?
Znajdź trzeci
pierwiastek tego wielomianu.
17 maj 20:14
Eta:
1 sposób:
W(x)=(x+3)(x−1)(x−c) , c −−− trzeci pierwiastek tego wielomianu
wymnażając wyrazy wolne:
3*(−1)*(−c)= −9 ⇒ c=−3
trzeci pierwiastek x=c= −3
17 maj 20:26
Aga1.: 2 sposób
Oblicz a i b wiedząc,że
w(−3)=0 i w(1)=0
−27+9a−3b−9=0
1+a+b−9=0
Rozwiąż układ równań
17 maj 20:37
konrad92: nie powinno być 3*(−1)*(−c)=9?
17 maj 20:38
konrad92: i wtedy c=3?
17 maj 20:38
Maslanek: Wzór ogólny to ann + ... + a1 + a0.
Zatem a0 = −9
17 maj 20:43
Eta:

dla
Maślanek
17 maj 20:46
konrad92: nie og
17 maj 20:47
Maslanek: Przyda się. Głodny jestem

dla Ety
17 maj 20:48
Eta:
W(x)= x3+ax2+bx −9 , wyraz wolny = −9
17 maj 20:49