napisz równnanie
Żwirek.: Napisz równie symetralnej odcinka AB gdy
A=(1,3)
B=(5,9)
17 maj 19:41
17 maj 19:42
Krzysiek: napisz równanie prostej AB, następnie znajdź prostą prostopadłą do prostej AB i przechodzącą
przez środek odcinka AB
17 maj 19:43
17 maj 19:45
ewa: Trzeba znależć współrządna środka tego odcinka:
S=(3, 6) (średnie arytmetyczne ich współrzednych) − środek AB
Znajdujemy równanie prostej AB:
y=ax+b
3=a+b
| | 3 | | 3 | |
9=5a+b stąd a= |
| b= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Symetralna odcinka to prosta prostopadła do niego, czyli do prostej AB.
| | 2 | |
Zatem wspólczynnik kierunkowy tej prostej musi być równy − |
| ( iloczyn współczynników |
| | 3 | |
kierunkowych prostych prostopadłych musi być równy −1)
Symetralna ponadto ma przechodzić przez środek S odcinka AB:
6=−2+b'
b'=8
| | 2 | |
s: y=− |
| x+8 równanie symetralnej odcinka AB |
| | 3 | |
17 maj 19:50
Zwirek: Jeszcze jedno ostatnie zadanie.
Jesli by ktos mógł zrobic to dzięki.
Wyznacz równani8e kierunkowe prostej równoległej do punktu Y= 3x−7 i przecinajacej przez punkt
P=(1,5)
17 maj 20:08