Z góry dzięki za pomoc:)
Dargit: 5. Wycinek koła o promieniu 4 i kącie środkowym 90 stopni zwinięto w powierzchnię boczną stożka
. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego stożka.
9. Dany jest trójkąt równoramienny , w którym kąt przy podstawie na miarę 30 stopni, a wysokość
opuszczona na podstawę jest równa 3. Oblicz objętość i pole powierzchni bryły otrzymanej przez
obrót tego trójkąta wokół jego podstawy?
Z góry dzięki za pomoc
17 maj 19:36
Beti:

| | 1 | | 1 | | πl | |
Dane: l = 4; L = |
| długości okręgu = |
| *2πl = |
| = 2π |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
oraz: podstawa stożka: 2πr = L
2πr = 2π
r = 1
P
c = P
p + P
b = πr
2 + πrl = 16π + 4π =
20π
17 maj 20:33
Beti:
l = 6
r = 3√3
| | 1 | |
V = |
| πr2h −−> wystarczy podstawić dane |
| | 3 | |
P
c = P
p + P
b = πr
2 + πrl −−> podstaw dane
17 maj 20:40
Eta:
@Beti w zad1/ Pc= 5π
Pc= πr(r+l) = 5π
17 maj 20:44
Beti: no fakt

P
c = π + 4π =
5π
dzięki za czujność
17 maj 21:10
Mila: Do Beti; proszę o sprawdzenie, czy nie pomyliłam się u OLi −wariancja
17 maj 21:23