Analogicznie do wcześniejszego? Gdy liczba przy y=0???
8099293: Dla jakiej wartości parametru m prosta x−my+1=0 jest równoległa do osi OY?
17 maj 19:24
picia: tak, rownolegla do osi OY to np x=5,x=3 itd.
17 maj 19:32
picia: to y ma byc 0.
17 maj 19:33
8099293: Nie za bardzo rozumiem.... Możesz troszeczkę jaśniej?
17 maj 19:33
picia: no a narysuj wykres funkcji x=2
17 maj 19:38
picia: juz wiesz o co chodzi? prosta równoległa do osi OY ma wzor x=..., czyli y=0.
17 maj 19:50
konrad92: żeby prosta była równoległa do osi OY to musi być prostopadła do osi OX czyli współrzędna Y
musi być równa zero czyli w zadaniu z parametrem m=0 teraz ogarniasz?
17 maj 19:52