Na okręgu o promieniu 3 opisano trójkat równoramienny o kącie przy wierzchołku r
Marcysia: Na okręgu o promieniu 3 opisano trójkat równoramienny o kącie przy wierzchołku równym 120
stopni. Oblicz długość boków tego trójkata.
17 maj 19:21
konrad92:

r=
13h
h=9
sin60
0=
c18
c=9
√3
sin30
0=
9a
a=18
b=2*c=18
√3
17 maj 21:24
konrad92: może być?
17 maj 21:24
Mila: konrad, nie .Pierwsza linijka −błąd.
17 maj 21:30
Basiek: Ja hm....
+ Pitagoras

Powinno wyjść
17 maj 21:43
Basiek: No nie, tam nawet mamy trójkąt charakterystyczny.
| | 1 | |
h= |
| a  |
| | 2 | |
17 maj 21:45
konrad92: sorki pomagam siostrze i zmiksowałem sorki

dobra napiszcie całość jak zrobić bo nie ogarniam jakoś
17 maj 21:48
konrad92: to tak jak zrobiłem nie można?
17 maj 21:50
Basiek: | | 1 | |
r= |
| h jest tylko w równobocznym, a ten jest równoramienny  |
| | 3 | |
17 maj 21:51
Basiek: A masz odp?
17 maj 21:53
konrad92: ja czy marcysia?
17 maj 21:55
Basiek: Marcysia, chcę wiedzieć, jaka jest poprawna odp.

Bo planimetria to moja pięta Achillesa
17 maj 21:57
Eta:

a=2*|DB|=b
√3
| | 2P | | 1 | | 1 | | √3 | |
r= |
| P= |
| *b*b*sin120o= |
| b2* |
| |
| | a+b+b | | 2 | | 2 | | 2 | |
......
√3b= 12+6
√3 ⇒ b= 4
√3+6 to a= b
√3= 6
√3+12
17 maj 21:58
Basiek: Wyszło mi, kto by pomyślał, ze takie rzeczy się zdarzają.
17 maj 21:59
Eta:
17 maj 22:01
konrad92: no ok to mamy h=12a i co z tym dalej zrobić bo teraz nie wiem?
17 maj 22:01
Basiek: A
Eta jak zawsze taaaakie ładne.

17 maj 22:01
konrad92: aaa wyższy poziom
17 maj 22:03