Oblicz Odległosc prostych równoległych
Edyta92: K: 3x+2y−6=0
L: 3x+2y+18=0
17 maj 19:17
ewa: weż jakiś punkt należący do pierwszej prostej np A=(0,3) i ze wzoru na odległość punktu od
prostej oblicz jego odległość od drugiej prostej.
17 maj 19:21
asdf: najłatwiej to obliczyć odległości między dwoma miejscami zerowymi tych dwóch prostych, wtedy
najłatwiej obliczyć, albo skorzystać z translacji (nieco trudniejsze)
17 maj 19:23
Edyta92: nie ogarniam. zró dla przykładu.
17 maj 19:23
ewa:
| | |3*0+2*3+18| | | 24 | |
d(A, pr L)= |
| = |
| |
| | √32+22 | | √13 | |
17 maj 19:23
ewa: Odległość między miejscami zerowymi nie jest odległością tych prostych od siebie asdf!
17 maj 19:25
Edyta92: nie no nie dam rady

, to co napisałam potrzebne mi jest na spr.
17 maj 19:26
ewa: Ogólnie jak masz punkt P=(x
o, y
0) i prostą k: Ax+By+C=0
to odległość P od tej prostej k wyraża się wzorem:
| | |Ax0+By0+C| | |
d(P, k)= |
| |
| | √A2+B2 | |
17 maj 19:29
Edyta92: nie da rady, dalibyście rade zrobic te przyklady które podałem ?
17 maj 19:33
asdf: masz racje
ewa, ale gapa
17 maj 19:34
Eta:
k: Ax+By+C
1=0 i l: Ax+By+C
2=0 , k II l
to odległość "d" między tym prostymi wyraża się wzorem:
17 maj 19:36
ewa: Ja punkt A wybrałam dowolnie, czyli ustaliłam np że x=0 podstawiłam do pierwszego równania:
3*0+2y−6=0 stąd wyliczyłam 2y=6, czyli y=3 . Zatem A=(0,3) należy do prostej k.
Oczywiście mogłaś wybrać np x=−2 i wówczs y wyszedłby 6 czyli punkt (−2,6). takich punktów
jest nieskończenie wiele. Wybierasz jeden, ale taki by leżał na tej prostej.
Badam teraz jego odległość od prostej l ze wzoru, który podałam ci wyżej:
w naszym przypadku A=3, B=2, C=18,
x0=0, y0=3 − to współrzędne punktu A.
17 maj 19:39
ewa: No przecież masz napisane
17 maj 19:41
Edyta92: do którego to jest ?
17 maj 19:43