politechnika
matroz: witam,
co sądzicie o Politechnice Śląskiej? Mam zamiar studiować tam energetykę. Czy waszym zdaniem to
uczelnia na wysokim poziomie?
17 maj 19:05
17 maj 19:12
matroz: @Daniel może to nieodpowiednie z mojej strony, z góry − sory, ale zapytam, czy Twoja odp
nie jest może ironią? Głupie pytanie, ale na necie spotkałem się z różnymi wypowiedziami,
szczególnie ze strony studentów PW i PWr
17 maj 19:19
Daniel: niee, ale tez sobie zadałem to pytanie

bo tak brzmi troche jakby była to ironie. Ale
zapewniam Cie ze 5 miejsce w rankingu to wysokie miejsce i jest tam napewno wysoki poziom.
Uczelnia WAT która plasuje się na ósmej pozycji poziomem nie odstaje od czołówki. Ja zamierzam
studiowac na PW i mam szacunek dla kazdego co podejmuje decyzje studiowania z głowa

. Jak
badzo chcesz studiowac energetyke i interesuje Cie to, jak najbardziej polecam Ci uczelnię z
pierwszej dziesiątki .
17 maj 19:22
matroz: z mojej strony nie było nigdzie ironii

A orientujesz się może w progach? Nigdzie w necie ich nie ma.
Będę miał ok. 94% z matmy podstawy i 52−62% z rozszerzenia. Czy wg Ciebie dostanę się?
Jeśli ktoś inny zna odp to poproszę
17 maj 19:29
Daniel: co więcej, w rankingu kierunków technicznych Poltechnika Śląska zajmuje 4 miejsce . Oczywiscie
nie sugerowałbym sie za bardzo tym rankingiem, bo za kilka lat moze sie wszystko zmienic

.
17 maj 19:30
matroz: ponadto należy mieć świadomość, iż uczelnia wszystkiego nie załatwia, ważne są własne ambicje,
samodzielna nauka, podejście itp.
ponawiam pytanie co do tego, czy się dostanę − jeśli ktoś jest w stanie udzielić mi odpowiedzi
to proszę
17 maj 19:35
Daniel: nie mam pojęcia jakie tam progi są . Powiedz mi co tam jest punktowane, jakie przedmioty i jaki
przelicznik tam maja
17 maj 19:35
Daniel: dokładnie, uczelnia wszystkiego nie załatwia− świete słowa − twoje ambicje i doswiadczeniee to
jest twoja przyszlosc (po drodze znajomosci i cwaniactwo ^^
17 maj 19:36
matroz: P = 0,6 x W (główny) + 0,4 x k x W (dodatkowy)
gdzie:
P − liczba punktów w postępowaniu kwalifikacyjnym
W (główny) − liczba punktów (%) uzyskanych na maturze z matematyki (poziom podstawowy)
W (dodatkowy) − liczba punktów (%) uzyskanych na maturze z przedmiotu do wyboru przez kandydata
(matematyka rozszerzona, fizyka z astronomią, chemia, biologia, informatyka, geografia, język
polski, język obcy nowożytny)
k = 0,5 dla poziomu podstawowego
k = 1 dla poziomu rozszerzonego
lol, to jest rekrutacja na każdy kierunek; oznacza to, że możemy dostać się na machatronikę
zdając biologię

17 maj 19:47
17 maj 19:47