Prosze o sprawdzenie
mariusz: y=(2x−3)(2x−7) Współrzędne wierzchołka paraboli obliczyłem p=−1 oraz q=25 dobrze to zrobilem ?
17 maj 18:57
17 maj 19:07
Daniel: zle
y=4x
2−20x+21
Δ=b
2−4ac=400−4*4*21=64
17 maj 19:07
Daniel: | | 5 | |
brawo za dzielenie dla mnie  ofc p= |
| |
| | 2 | |
17 maj 19:08
picia:
17 maj 19:09
mariusz: Ja chyba źle myśle ja mam pomnożyć przez siebie wszystko w nawiasach ?
17 maj 19:12
asdf: mariusz, możesz tak zrobić, albo tak:
y = (2x − 3)(2x − 7)
| | 3 | | 7 | |
y = 4(x − |
| )(x − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | x1 + x2 | | 1,5 + 3,5 | | 5 | |
p = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
nie wiesz pytaj
17 maj 19:15
picia: normalnie

(2x−3)(2x−7)=4x
2−14x−6x+21=4x
2−20x+21
17 maj 19:16
mariusz: Przepraszam wszystkich za zamieszanie źle przepisałem zadanie na stronę. Ale i tak upewniliście
mnie w moich działaniach. Dzięki
17 maj 19:21