ninka: bok rombu ma dlugosc rowna 5 a suma dlugosci jego przekątnych jest równa 14. obliczyc
dlugosc i wysokosc tego rombu
bardzo prosze o pomoc
20 maj 15:06
MnQ: przekatne x i y
polowy przekatnych z bokiem twarza trojkat prostokatny. wiec mozna zapisac pitagorasa
(x/2)2 + (y/2)2 = 25
x+y=14 → y = 14-x
podstawiamy y i podnosimy do kwadratu
x2 196 - 28x + x2
---- + ------------------- = 25 / x4
4 4
po przemnozeniu i przeniesieniu na lewa strone rownania, i skroceniu otrzymujemy
x2 - 14x + 48 = 0
Δ = 4
X1 = 6 v X2 = 8 aby obliczy y, wystarczy podstawic x do rownania x + y = 14
czyli
y1 = 8 v y2 = 6
20 maj 19:21
ninka: dziekuje CI bardzo... jestes wielki
20 maj 19:29