matematykaszkolna.pl
informatyka ania: pomocy please proszę pomóżcie mi to zrobić Należy zaprojektować arkusz dokonujący rozliczeń zarobków pracowników pewnej firmy. Formuły w tabeli powinny obliczać dla każdego pracownika: · staż pracy · pensja brutto jako iloczyn liczby przepracowanych godzin i stawki godzinowej zależnej od rodzaju zatrudnienia i stażu pracy · dochód równy 86% pensji brutto · zaliczkę podatkową · pensję netto jako róŜnicę pensji brutto i zaliczki podatkowej Stawka godzinowa rośnie dla wszystkich o 3% za każde 5 lat stażu pracy. Dla prac. fizycznych o stażu nie większym niż 5 lat: stawka wynosi 5 zł Dla prac. nadzoru stawka godzinowa jest o 20% wyższa od stawki prac. fizycznego. Dla prac. umysłowych stawka godzinowa jest o 25% wyższa od sumy stawek prac. fizycznego i prac. nadzoru. Zaliczka podatkowa obliczana jest na podstawie poniższej tabeli: Kwota dochodu Kwota zaliczki podatkowej ≤1000zł 20% dochodu minus 120 zł >1000 zł i ≤3500 zł 200 zł plus 25% nadwyŜki ponad 1000 zł >3500 zł i ≤5000 zł 350 zł plus 30% nadwyŜki ponad 3500 zł >5000 zł 550 zł plus 40% nadwyŜki ponad 5000 zł pod spodem dane do zadania ,tylko proszę obliczyć pensję brutto a resztę zrobię sama. staż pracy jest 6 lat pracownik umysłowy 160 godzin przepracował stawka dla wszystkich = 3% osobno dla umysłowego o 25% sumy stawek prac.fizycznego i prac. nadzoru. staz pracy 5 lat prac. nadzoru 149 godzin stawka o 20% wyższa od stawki prac.fizycznego staż pracy 8 lat prac.fizyczny 189 godzin stawka o stażu nie większym niż 5 lat = 5zł . takie są moje dane i ztego mam wyliczyć pensję brutto. Pensja brutto jako iloczyn ilości godzin przepracowanych i stawki godzinowej zależnej od stażu i rodzaju zatrudnienia. to jest z excela.proszę pomóżcie mi bardzo proszę.
17 maj 18:06
17 maj 21:44