Wielkości proporcjonalne (?)
Arnhus: Trzej kosiarze pracując jednocześnie skoszą całą łąkę w ciągu 10 godzin. Jeden z nich może
skosić całą w ciągu 24h, drugi w ciągu 30h. W jakim czasie może skosić łąkę sam trzeci
kosiarz, a w jakim drugi i trzeci razem? Proszę o wytłumaczenie.
17 maj 17:29
pytający: dosyć łopatologicznie:
pierwszy skosi przez 10h 10/24=5/12 całej łąki
drugi skosi przez 10h 10/30=1/3 całej łąki
trzeci skosi przez 10h (1−(to, co skosili pierwszy i drugi)) całej łąki=
1−(5/12+1/3)=1−9/12=1/4 całej łąki
zatem całą łąkę skosił by w czasie 10/(1/4)=40h
17 maj 17:43
pytający: a drugi i trzeci razem:
przez 1h skoszą: (1/3+1/4)/10 całej łąki
zatem z równania: t*(1/3+1/4)/10=1
obliczysz czas, w jakim skoszą łąkę (t)
17 maj 17:47
Eta:
x −−− ilość godzin potrzebnych na wykonanie samodzielnie tej pracy przez trzeciego kosiarza
| | 1 | |
Trzech kosiarzy w ciągu 1 godziny wykonają |
| całej pracy |
| | 10 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| = |
| /*120x |
| 24 | | 30 | | x | | 10 | |
5x+4x+120=12x ⇒ x= 40 h
17 maj 17:53