zadania tekstowe, równania wymierne
weronika: Dwie sekretarki wykonały pewną pracę w ciągu 12 godz.Gdyby pierwsza wykonała sama połowę pracy
a następnie druga resztę, to potrzebowałyby na to 25 godzin. W ciągu ilu godzin każda z
sekretarek, pracując oddzielnie, może wykonać tę pracę? PROSZĘ O POMO
17 maj 17:12
Daniel: x−czas pracy I sekretarki
y−czas II sekretarki
x+y=50
600−50y+y
2=0
(y−20)(y−30)=0
y
1=20
y
2=30
x
1=30
x
2=20
17 maj 17:21
Eta:
x−−−ilość godzin potrzebnych na wykonanie całej pracy przez pierwszą sekretarkę
y −− " " " drugą sekretarkę
x,y>0
| | 1 | |
W ciągu jednej godziny pierwsza wykonuje samodzielnie |
| całej pracy |
| | x | |
| | 1 | |
Pracując jednocześnie wykonują |
| całej pracy |
| | 12 | |
rozwiąż układ równań:
x+y=50
17 maj 17:25
weronika: dzięki
17 maj 17:28
Daniel: u mnie się wkradł błąd w drugiej linijce
17 maj 17:30
Daniel: ale wyniki są dobre
17 maj 17:30
Eta:
Dokończę
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| ⇒ x2−50x+600=0 ⇒ (x−20)(x−30)=0 |
| x | | 50−x | | 12 | |
x=20 lub x= 30 to y= 30 lub y= 20
17 maj 17:42
Daniel:
17 maj 18:05