Walce
Monia: Siemka! Proszę o pomoc w zadaniu, będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Oblicz pole powierzchni i objętość walca, który powstaje przez obrót prostokąta o obwodzie 12
cm wokół dłuższego boku. Jeden bok prostokąta jest dwa razy dłuższy od drugiego.
17 maj 17:07
Daniel:

Ob. = 6a
a=2cm
czyli jeden bok ma 4cm a drugi 2 cm

V=Pp*H
V=4π cm
3
Pc=2Pp+Pb=2*π+2π*1*4=10π cm
2
17 maj 17:28
pytający: Danielu, utworzyłeś ten walec obracając prostokąt wokół prostej równoległej do dłuższego boku,
przechodzącej przez środek krótszego boku, a należało obrócić wokół dłuższego boku, wtedy
będzie r=a, nie zaś r=a/2.
17 maj 17:56
pytający: W konsekwencji:
Pp=22*π=4π
V=Pp*H=4π*4=16π cm3
Pc=2Pp+Pb=2*16π+2π*2=36πcm2
17 maj 18:00
Daniel: jo , dobrze mowisz, polać mu .. na kartce dobrze sobie narysowalem a zle przerysowałem ..
zatem bedzie
V=16π cm3
Pc=8π+16π=24 π cm2
17 maj 18:01
pytający: tfu, jak ja z kolei policzyłem to polec całkowite!
V dobrze, ale w Pc pogmatwałem...
17 maj 18:02
Daniel: Pp = πr
2 = π2
2=4π
2Pp = 8π
Pb=2πrl=2π*2*4=16π
Pc=8π+16π=24π cm
2
ziomeczku
17 maj 18:03
Daniel: no ok , tez mam takie błedy czesto
17 maj 18:04
pytający: tak, wiem

raz, że podstawiłem V miast Pp
dwa, że w polu bocznym zapomniałem pomnożyć przez H
17 maj 18:05