Zadania Z Funkcji
Sfora : Witam. Proszę o rozwiązanie 5 zadań
Zadanie.1 Określ dziedzinę funkcji i oblicz miejsce zerowe
| | 2 + x | | x − 3 | |
a) y= |
| b) y=√4 − 2x c) y =f(x) = |
| d) |
| | 7 + x | | x2 + 9 | |
Zadanie.2 Wyznacz punkt przecięcia prostych o równaniach y =
12 − 4 oraz y = −3x + 1
Zadanie.3 Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A = (1,−2) i B = (0,6).
Zadanie.4 Oblicz obwód trójkąta o wierzchołkach A = (−3,−3), B = (−2,1), C = (4,0)
Zadanie.5 Funkcja kwadratowa jest określona wzorem y = x
2 − x − 6
a) napisz wzór funkcji w postaci kanonicznej,
b) podaj współrzędne wierzchołka paraboli,
c) oblicz miejsca zerowe i zapisz wzór funkcji w postaci iloczynowej,
d) narysuj wykres funkcji,
e) podaj zbiór wartości i przedziały monotoniczności .
Z góry dzięki.
17 maj 17:05
picia: pomoc moge
1. a)c)d) mianownik ≠0
b)liczba po pierwiastkiem ≥0
17 maj 17:09
konrad92: zad.1
a) 7+x≠0 ⇒ x≠−7 ⇒ D: x∊ℛ\{−7}
b) 4−2x≥0 ⇒ −2x≥ −4\(−2) ⇒ x≤2 ⇒ D: x∊ (−∞;2>
c) x2+9≠0 ⇒ x2≠9 dla x∊ℛ x2>0 ⇒ D: x∊ℛ
F(x)=3x2−9 ⇒ D: x∊ℛ\{3;−3} bo x2−9≠0 ⇒x2≠9 ⇒(x−3)(x+3)≠0 ⇒x≠3 ∧ x≠−3
funkcja nie posiada miejsc zerowych ponieważ 3≠0 a ułamek jest równy zero ⇔ licznik jest równy
zero bo mianownik musi być różny od zera
17 maj 17:32
konrad92: zad2.
y1=0,5−4=−3,5
y2=−3x+1
3x=4,5
x=1,5
P=(32;−72)
17 maj 17:47
konrad92: Zad. 3.
y=ax+b
−2=1a+b
6=b
−2=a+6 ⇒a=−8
a=−8
b=6
y=−8x+6
17 maj 19:31
konrad92: A=(−3,−3)
B=(−2,1)
C=(4,0)
d=√(x2−x1)2+(y2−y1)2
|AB|=p{ (−2+3)2+(1+3)2=√17
|BC|=√(4+2)2+(0−1)2=√37
|CA|=√(4+3)2+(0+3)2=√58
OB=√17+√37+√58
17 maj 19:44
Sfora: Dziękiii
17 maj 20:16
konrad92: Zad. 5
a)
p=−b2a=12
q=−Δ4a=−254
Δ=b2−4ac=1+24=25
y=1(x−12)2−254
b)
W=(p;q)⇒ w=(12;254)
c)
Δ=25
x1=−b−√Δ4a
x2=−b+√Δ4a
x1=−2
x2=3
y=a(x−x1)(x−x2)
y=1(x+2)(x−3)
y∊<q;+∞)
y∊<−254;+∞) bo parabola idzie do góry bo a>0
funkcja rosnąca dla x∊<p;+∞)
funkcja rosnąca dla x∊<12;+∞)
funkcja malejąca dla x∊(−∞; p>
funkcja malejąca dla x∊(−∞;12>
17 maj 20:22
konrad92: nie dziękuj tylko się naucz bo to proste

mam nadzieje że się nie pomyliłem
17 maj 20:24