coś mi nie wychodzi ;)
matii: Rozłóż na czynniki wielomian,wyłączając wspólny czynnik przed nawias :
(x2+1)(x+3)−(x+3)(4−3x2)
17 maj 16:58
Daniel: (x+3)[(x2+1)−(4−3x2)]=(x+3)[x2+1−4+3x2]=(x+3)(4x2−3)=(x+3)(2x−√3)(2x+√3)
17 maj 17:16
matii: pomoże ktoś

?
17 maj 17:16
Daniel: ziomeczku, masz zrobione ; *
17 maj 17:22
matii: dzięki wielkie a możesz zerknąć do tego bo rozkminiam i mi nie wychodzi:
(2x−3)(x2−3)−(2x−3)(5+2x2)
17 maj 17:26
Daniel: bo Ci sie niechce leniwcu

patrzysz co masz spolnego w tej roznicy
jak juz zauwazysz :
(2x−3) da sie wyciagnac przed nawias
zatem robisz to

(2x−3)[(x
2−3)−(5+2x
2)]=(2x−3)(−x
2−8)
lub
(2x−3)[(x−
√3)(x+
√3)−(5+2x
2)]
17 maj 17:35
matii: okej już kminie

dzięki wielkie ziomuś
17 maj 17:39