zadania tesktowe z ciągów
jola93: BARDZO PROSZE O POMOC
zadania z ciągów
1/co jest bardziej opłacalne :kapitalizacja roczna,półroczna czy kwartalna.Gdy złożysz
pieniadze do banku na oprocentowanie roczne 10% .odp uzasadnij
2/co jest bardziej opłacalne;złozyc pieniadze na 2 lata do banku,dopisujacego co roku 6%
odsetek,czy złozyc te same pieniadze na 6lat dopisujacego 2% odsetek.Odp uzasadnij
3/wykąż,że ciąg o wyrazie ogólnym;
an=√3n−3 jest arytmetyczny
pod pierwiastkiem jest tylko √3
dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
17 maj 16:55
Alkain: zad 1 i 2 nie chce mi się liczyć

zad.3
a
n+1−a
n=r
√3(n+1)−3−
√3n+3=
√3n+
√3−3−
√3n+3=
√3
r=
√3 ciąg arytmetyczny
17 maj 17:59
jola93: dziękuję i bardzo proszę o pomoc w dwóch pierwszych zadaniach
.bardzo mi na nich zależy a nie wiem jak je ugryźć

jestem cienka z takich zadań
17 maj 19:00
jola93: podbijam
17 maj 19:57
Mila: n − liczba okresów kapitalizacji, K− kwota wpłacona
a) na rok− kapitalizacja po roku
n=1
K
n=K*(1+0,1)
1=1,1K
b) kapitalizacja półroczna 10%:2 =5%
n=2
K
n=K*(1+0,05)
2=K*1,05
2= oblicz
c)kapitalizacja kwartalna
10%:4=2,5%
n=4
K
n=K*(1+0,025)
4=K*1,025
4 oblicz i porównaj.
18 maj 14:51