17 maj 16:40
Krzysiek: z podstawienia: u=lnx ⇒e
u =x
czyli: e
u du =dx
17 maj 16:46
by: aa takie buty

a powiedz Ty mnie jeszcze skąd taki wzór ten dalej ∫exp(αu)...., i co znaczą α i β?
17 maj 16:51
Krzysiek: jakiś gotowy wzór to jest na taki typ całek, ale przecież nie będziesz się go uczył na pamięć?
całkę: ∫ey sinu du
wyliczysz 2 razy całkując przez części (2 razy różniczkujesz funkcję trygonometryczną )
17 maj 17:01
by: aha, ale i tak coś mi nie wychodzi
∫eu sin u du=
−eu cos u−∫eu cos u du=
−eu cos u−(eu sin u−∫eu sin u du)=
i tu znowu wychodzi to co na początku
17 maj 17:29
Krzysiek: w drugiej linijce jest +∫eu cosu du
i dobrze, że wychodzi to samo tylko powinno wyjść z minusem i wtedy tą całkę przenosisz na lewą
stronę i dzielisz obustronnie przez 2 i masz już policzoną całkę
17 maj 17:33
by: czyli
−e
u cos u + e
u sin u − ∫e
u sin u du
i teraz robię to przeniesienie na lewą stronę i dzielę przez 2 − tylko po co? co mi to daje jak
nadal mam całkę ?
17 maj 17:38
by: tzn. domyslam się że tu ma zastosowanie jakiś wzór którego nie znam...
17 maj 17:39
Krzysiek: przecież jak przeniesiesz na lewą stronę tą całkę i podzielisz przez 2 to po prawej już nie
masz całki... czyli właśnie wyliczyłeś/aś tą całkę...
17 maj 18:04
by: nie rozumiem
17 maj 19:38
Krzysiek: jak masz coś takiego:
∫f(x)dx =g(x) −∫f(x)dx
to 2∫f(x)dx =g(x)
| | 1 | |
czyli: ∫f(x)dx = |
| g(x) |
| | 2 | |
i to znaczy, że już tą całkę wyliczyłeś...
17 maj 19:41
by: aa, o to chodziło

ciekawe

dzięki
17 maj 19:52