d
asd: napisz rownanie stycznej do okregu o i prostopadlych do pristej k x2+y2−14x+24=0 k: y=−3/4x
17 maj 16:05
Alkain: Prostopadła do
Funkcja koła
(x−7)
2+y
2=25
środek koła
S(7,0)
r=5
Funkcja prostopadła i styczna do koła
| | 4 | | 4 | | 2 | |
y= |
| x−1 v y= |
| x−17 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
17 maj 16:15
asd: a jak do tego dojsc?
17 maj 16:19
Alkain: Odległość punktu od prostej
S(7,0)
odległość równa się 5
Podstawiamy do wzoru
| 25 | | 28 | | 25 | | 28 | |
| = |
| +b v − |
| = |
| +b |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
17 maj 16:34