Oblicz średnią arytmetyczną uzyskanych danych.
oli:
W grupie 240 osób przeprowadzono sondaż. Każdej osobie zadano pytanie : " ile godzin dziennie
spędzasz , oglądając seriale telewizyjne?. Wyniki sondażu przedstawiono na diagramie kołowym.
Oblicz średnią arytmetyczną uzyskanych danych.bardzo prosze o dokładne rozwiazanie.
17 maj 15:44
ewa: 0h − 30%*240=72 osoby
1h − 10%*240=24 osoby
2h − 48 osób
3h − 60 osób
4h − 36 osób
| 0*72+1*24+2*48+3*60+4*36 | |
Srednia arytmet= |
| |
| 240 | |
17 maj 16:02
ewa: =1,85 h czyli ( 1h 51min)
17 maj 16:07
Okok:
12 paź 19:47