Obliczanie z pierwiastkami
Livek: Oblicz √7−4√3. Wynik to 2−√3, a więc chodzi mi o wyjaśnienie jak to obliczyć, krok po
kroku. Liczę na szybką pomoc.
17 maj 15:21
Mila: (2−√3)2=4−2√3+3=7−2√3
w takim razie √7−2√3=√(2−√3)2=|2−√3|=2−√3
17 maj 15:25
Basia:
chcemy zastąpić 7−4√3 przez wyrażenie (a−b√3)2
(a−b√3)2 = a2 − 2ab√3+3b2
stąd
a2+3b2 = 7
2ab = 4
nie musisz szukać wszystkich rozwiązań; wystarczy jedno
2ab = 4
ab = 2
no to spróbujmy a=2 b=1
(2−√3)2 = 4−2*2*√3+3 = 7−4√3
pasuje czyli
√7−4√3 = √(2−√3)2 = |2−√3| = 2−√3
17 maj 15:26
Basia:
Witaj
Milu 
Osoby, które proszą o pomoc w tego typu zadaniach zazwyczaj nie wiedzą właśnie jak dojść do
tego, że
7−4
√3 = (2−
√3)
2.
Trzeba by chyba było opisać to na stałe, bo schemat postępowania już kilka razy różnym osobom
pisałam i zaczyna mnie to nudzić.
17 maj 15:29
Livek: Faktycznie to było takie proste, nie wiem czemu sam na to nie wpadłem. Dziekuję za pomoc.
17 maj 15:35
Mila: Do Basi
Tak, masz rację, jednak dobrze byłoby wiedzieć,
czy osoba umieszczająca zadanie nawiązuje kontakt z pomagającym, pyta dlaczego tak a nie
inaczej lub prosi o dokładniejsze wyjasnienie.
I to jest problem. Umieszczamy czasem rozwiązania sobie a muzom.
Spójrz na zadanie Gosi. Nie wiem jaki poziom edukacji. Jesli zna pochodne, to zadanie łatwe,
jesli nie zna, trzeba inaczej. Jednak brak kontaktu.
Pozdrawiam Cię, podobają mi się Twoje rozwiązania
17 maj 15:38
Basia:
A mnie się podobają Twoje.

Ten sposób z pochodną w zadaniu Gosi szczególnie.
Jeżeli nie zna pochodnych zapewne się odezwie, o ile w ogóle zależy jej jeszcze na rozwiązaniu.
Też pozdrawiam
17 maj 15:46
Mila:
17 maj 15:47
Livek: Do Basi:
Jak zatem zrobić √5−2√6? Wychodzi mi 7−2√6, a nie powinno..
17 maj 16:35
Eta:
(√2−√3)2= 2−2√6+3= 5−2√6
17 maj 16:56
Livek: (√3−√2) = 3−2√6+2 = 5−2√6
więc √5−2√6=√(√3−√2)2=|√3−√2|=√3−√2
Wg. odpowiedzi w zbiorze zadań ten wynik jest poprawny, ale czy sam proces liczenia jest
poprawny?
17 maj 17:01
Eta: ok
17 maj 17:58
ona: (√2−√3)*(3√2−2√3)
5 lis 19:46