Całki nieoznaczone
Paweł: Witam, Proszę o pomoc w rozwiązaniu całki
∫x4√x5−3dx
x do potęgi 4 razy ułamek z x do potęgi 5 − 3 po dx pisze jeśli było by nieczytelne
Dzięki i pozdrawiam
17 maj 15:03
Artur z miasta Neptuna:
podstawienie:
t = x
5 − 3
| | dt | |
dt = 4x4 dx ⇔ |
| = x4 dx |
| | 4 | |
17 maj 15:06
Basia:
przez podstawienie
t = x5−3
17 maj 15:07
Artur z miasta Neptuna:
tam powinno być dt =
5x
4 dx
lub podstawienie:
t =
√x5 − 3 ⇔ t
2 = x
5 − 3
| | 2t | |
2t dt = 5x4 dx ⇔ |
| dt = x4 dx |
| | 5 | |
17 maj 15:08
Paweł: Aha rzeczywiście.
Dziękuje,
17 maj 15:09