matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Grander:
Wyznacz x tam jest
√
6
17 maj 14:46
Basia:
oznaczenia wierzchołków: A, D, B, C
AC
sin30 =
√
6
1
AC
=
2
√
6
√
6
AC =
2
√
6
tr. DAC prostokątny równoramienny ⇒ AD = AC =
2
AB
cos30 =
√
6
√
3
AB
=
2
√
6
√
6
*
√
3
√
18
3
√
2
AB =
=
=
2
2
2
x = AB − AD to już sobie policz
17 maj 14:51