całka
Tarkus: ile wynosi całka z 4√x−x
17 maj 14:43
konrad: | | xa+1 | |
rozbij na różnicę całek, a do pierwiastka zastosuj wzór ∫ax dx= |
| +C |
| | a+1 | |
17 maj 14:45
Basia:
= 4∫x1/2 dx − ∫x dx = .................... policz dalej
17 maj 14:46
konrad: tam miało być x
a ni a
x
17 maj 14:47
Tarkus: 83√x3−12x2+c dobrze?
17 maj 14:47
konrad: dobrze
17 maj 14:48
Tarkus: ex+e−x 2 dx = 12ex−12e−x+C ?
17 maj 14:54
Basia: dobrze
17 maj 14:55
Tarkus: 2x3dxx4−1 jak to rozwiązać
17 maj 15:00
Basia:
przez podstawienie
t = x
4−1
dt = 4x
3 dx
| | 1 | | dt | | 1 | | 1 | |
J = |
| ∫ |
| = |
| ln|t|+C = |
| ln|x4−1|+C |
| | 4 | | t | | 4 | | 4 | |
17 maj 15:02
Tarkus: w zadaniu mam obliczyć sprowadzając do całek podstawowych
17 maj 15:04
Basia:
no to przecież ∫1t dt jest całką podstawową
17 maj 15:06
Tarkus: przez podstawienie mam w kolejnym podpunkcie a w tym tak jak napisałem
17 maj 15:08
Basia: tego nie da się inaczej zrobić; możliwe, że całeczka, się prześliznęła nie na swoje miejsce na
liście zadań
17 maj 15:11
Tarkus:
2∫X2e−xdx jak to obliczyc
1
17 maj 17:29
Krzysiek: 2 razy przez części (różniczkując dwukrotnie wielomian )
17 maj 17:34
Tarkus: wyszło −10e−2+5e−1
17 maj 17:48
17 maj 17:50
Tarkus: jak rozwiązać taką całkę ∫(x2+4)5
18 maj 09:48
Basia:
podnieś po prostu do tej potęgi 5 i rozbij na sumę całek
18 maj 10:26
Tarkus: | | dx | |
jak można rozwiązać to przez podstawienie ∫ |
| |
| | (2x−3)5 | |
18 maj 11:02
Krzysiek: podstawienie: t=2x−3
18 maj 11:06
18 maj 11:15
Krzysiek: źle, napisałem wyżej, że możesz sprawdzać w tym linku wynik ,a nawet całe rozwiązania.
18 maj 11:17
Tarkus: wiem tylko że nie wiem gdzie błąd
18 maj 11:19
18 maj 11:21
Tarkus: dzięki
18 maj 11:37
Tarkus: wiesz może jak wpisać na tej stronce lnx?
18 maj 12:12
Krzysiek: tak jak tu

czyli: 'lnx'
18 maj 12:24