Oblicz całki na kole
Lavanos: Oblicz całki
∫∫K sin(x2+y2)dxdy
oraz
∫∫K sin(√x2+y2)dxdy
na kole
K={(x,y): x2+y2≤π2}
Proszę o pomoc, bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
17 maj 14:33
Basia:
przejdź na współrzędne biegunowe
x = r*cosφ
y = r*sinφ
r∊<0;π>
φ∊<0;2π>
17 maj 14:44
Lavanos: Dzięki za wskazówkę.
Liczę tak:
∫∫K sin(x
2+y
2)dxdy = ∫
π0 ∫
2π0 rsin(r
2cos
2φ+r
2sin
2φ)dφdr= ∫
π0
∫
2π0 rsin(r
2)dφdr = ∫
π0 rsinr
2dr * ∫
2π0dφ
Czy to jest dobrze?
Co dalej z tym zrobić?
(te ułamki po znaku całki to oczywiście jej ograniczenie, nie wiem jak to tutaj zapisać

)
17 maj 15:27
Trivial: O ile nie ma błędu, to dalej podstawienie r2 = u.
17 maj 15:57
Basia:
x2+y2 = r2*cos2φ+r2*sin2φ = r2(cos2φ+sin2φ) = r2*1 = r2
i masz 0∫2π [ 0∫π r2 dr ] dφ
17 maj 16:05
Trivial: Basiu, coś oszukujesz. Tam jest sin(x2+y2). Poza tym trzeba pomnożyć jeszcze przez
Jakobian.
17 maj 16:07
Basia: oj oszukuję; wiesz, że tego sinusa w ogóle nie zauważyłam ? okulista się kłania...........
17 maj 16:13
Trivial:
17 maj 16:15
Lavanos: No, czyli do tego momentu mam dobrze, bo ja o jakobianie i sinusie nie zapomniałem

Właśnie
podstawiam zgodnie ze wskazówką i wszystko ładnie wychodzi, napiszę końcowy wynik

Chyba, że
po drodze znów utknę...
17 maj 16:18
Lavanos: Hmm, wyszło mi 0..
Proszę kogoś o ewentualne sprawdzenie.
Zobaczymy jak mi druga pójdzie.
17 maj 16:26
Krzysiek: nie wychodzi 0, być może po zamianie zmiennych (u=r2 ) nie zmieniłeś granic całkowania i
dlatego wyszło Tobie 0?
17 maj 16:33
Lavanos: No tak, oczywiście zrobiłem błąd, zaraz postaram się poprawić.
17 maj 16:38
Lavanos: Jeśli dobrze myślę to granica całkowania zmienia się z 0∫π na 0∫π2, a wynik
wtedy wynosi −12cosπ2−1
Czy tak?
Wynik drugiej całki:
2π2
17 maj 16:52
Krzysiek: jak dla mnie druga dobrze a pierwsza:
π−πcosπ2 (z pierwszej całki zostało: 2π )
17 maj 16:58
Lavanos: Ok, dziękuję za pomoc, już wiem gdzie jest błąd
17 maj 17:19