szereg geometryczny
kama: | | 1 | |
Czy może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego : |
| =1+x+x2+...+xn+... ,x∊(1,−1) |
| | 1−x | |
Gdy podstawiam pod x liczby to mi nierówność wychodzi
17 maj 14:18
konrad: np jakie liczby
17 maj 14:31
Kwachu: kama, jak za x podstawisz 0, wtedy równość jest spełniona : 1=1
17 maj 14:34
kama: no tak ale gdy podstawiam ułamek 1 lub −1 to nie
dokładnie to jest tak mam napisane w zeszycie tak:
Podstawowe funkcje tworzące :
| | 1 | |
f(x)= |
| = 1+x+x2+...+xn+.. ,x∊(−1,1) |
| | 1−x | |
| | 1 | |
Szereg geometryczny an=Coeff[ |
| ]=1 |
| | 1−x | |

i myśle co to jest
17 maj 14:41
konrad: ale przecież ani −1 ani 1 nie należy do przedziału
17 maj 14:43
Kwachu: 1 i −1 nie możesz podstawić!
17 maj 14:44
Mila: Kama, suma dotyczy nieskończonej liczby składników i nie obliczysz jej na piechotę.Włącz
myślenie abstrakcyjne.
Ułamek okresowy
0,2222............ możemy przedstawić:
| | 2 | |
=0,2+0,02+0,002+...............= |
| |
| | 9 | |
17 maj 15:13