matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
caleczka
aga:
jak ugryźć taką całkę? sin
3
xdx
17 maj 13:58
Kwachu:
http://integrals.wolfram.com/index.jsp?expr=sin%5E3+x&random=false
polecam ten kalkulator do całek
podaje sam wynik, ale czasami po tym już można dojść do rozwiązań
17 maj 14:03
Trivial:
sin
3
x = (1−cos
2
x)sinx Dalej już widać co. Podstawienie u = ...
17 maj 14:08
konrad:
@Kwachu to już lepiej tutaj wpisać
http://www.wolframalpha.com/
zazwyczaj jest też rozwiązanie krok po kroku
17 maj 14:34
Kwachu:
dlaczego dowiaduję się tak późno?
17 maj 14:36