rozłóż wielomian na czynniki możliwie najniższego stopnia i odczytaj jego pierwi
darek512:
W(x)=x3 −4x2−3x2+12
W(x)=x2(x−4)−3(x2−4)
nie wiem jak dalej, proszę o podpowiedź
17 maj 13:49
Ajtek:
Czy to jest dobrze przepisane?
17 maj 14:20
darek512: sprawdziłem, dobrze
17 maj 14:39
Ajtek:
Czyli wyjściowy wielomian wygląda tak W(x)=x
3−7x
2+12
17 maj 14:43
darek512: nie
ale może tak
W(x)=x
3−4x
2−3
2+12
W(x)=x
3−7x
2+12
W(x)=x
2(x−7)+12
17 maj 15:01
Ajtek:
Skąd to przepisywałeś?
17 maj 15:03
darek512: Rozłóż wielomiany na czynniki możliwie najniższego stopnia i odczytaj jego pierwiastki:
a)W(x)=x3−4x2−3x2+12
b) W(x) = 9x3 – 4x2 – 27x + 12
jest to zadanie z testu, zadane przez nauczyciela
17 maj 15:17
Ajtek:
To źle przepisałeś,
W(x)=x
3−4x
2−3x+12, teraz działaj

.
17 maj 15:21
Basia:
ad.a
to chyba ma być tak
x3 − 4x2 − 3x+12 = x2(x−4)−3(x−4) = (x−4)(x2−3) = (x−4)(x−√3)(x+√3)
sprawdź jeszcze raz
ad.b
= x2(9x−4) − 3x(9x−4) = (9x−4)(x2−3x) = x(x−3)(9x−4)
17 maj 15:22
darek512: przepisałem na pewno dobrze, ale może nauczyciel się pomylił.
17 maj 15:28
darek512: dzięki
17 maj 15:36
Aduska: Witam prosze o pomoc w rozwiazaniu tych wielomianow:
w(x)=9x3−4x2−27x+12
w(x)=x3−7x+6
w(x)=125x3−8
w(x)=4x2−4x+1
te 3 i 2 po x to sa potego. Sory nie mialam inaczej jak napisac.
1 sty 14:13
Aduska: Trzeba je rozlozyc
1 sty 14:14
Kaja: w(x)=x2(9x−4)−3(9x−4)=(9x−4)(x2−3)=(9x−4)(x−√3)(x+√3)
1 sty 14:16
Kaja: w(x)=x3−x−6x+6=x(x2−1)−6(x−1)=x(x−1)(x+1)−6(x−1)=(x−1)[x(x−1)−6]=(x−1)(x2
−x−6)=(x−1)(x−3)(x+2)
1 sty 14:18
Kaja: w(x)=125x3−8=(5x)3−23=(5x−2)(25x2+10x+4)
1 sty 14:19
Kaja: w(x)=4x2−4x+1=(2x−1)2
1 sty 14:20
Aduska: Dziekuje bardzo
2 sty 07:59