logarytmy
Michaś: wyznacz dziedzinę:
log2 |x−1|
17 maj 11:57
Patronus: D = R\{1}
17 maj 12:01
Michaś: czemu?
17 maj 12:02
17 maj 12:07
Michaś: czyli wystarczy to przyrównać do 0?
17 maj 12:14
Mila: |x−1|≠0
17 maj 12:23
Michaś: nie rozumiem tych założeń przecież b > 0 to czemu x ≠ 1 ?
17 maj 12:26
Mila: Jeśli x=1 to |x−1|=0 a liczba logarytmowana z definicji ma być większa od zera (czyli
dodatnia,zatem i ≠0)
17 maj 12:47
picia: moze tak.wartosc bezwzgledna jest ≥0, wiec trzeba tylko policzyc kiedy bedzie 0.
17 maj 12:54
Patronus: albo tak :
|x−1| > 0
x−1 > 0 lub x−1 < 0
x>1 lub x<1
Czyli x∊R \ {1}
17 maj 12:57
Michaś: ok teraz rozumiem
17 maj 13:06