matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
rupert:
x
2
Jak rozłożyć taką całkę ∫
bo wychodzą mi jakieś dziwne liczby w
(x−2)(x
2
+4x+20)
ułamkach prostych.
17 maj 10:10
Skipper:
... a tam napewno jest +20
? (
−20
)
?
17 maj 10:45
Asyy:
x
2
A
Bx + C
=
+
(x−2)(x
2
+ 4x + 20)
x−2
x
2
+ 4x + 20
⎧
1=A+B
⎨
0=4A−2B+C
⎩
0=20A−2C
⎧
A=
1
8
⎨
B=
7
8
⎩
C=
5
4
17 maj 11:07
rupert:
Z góry dzięki, już wiem czemu mi nie wychodziło, zgubiłem po drodze +C w liczniki..
17 maj 11:09