Rozwiaż równanie.
karoo: Rozwiąż równanie.
x2 + 4 = 2x2 − 6
16 maj 23:12
Ajtek:
x2−2x2=−6−10
−x2=−16 /*(−1)
x2=16
x=..... lub x=....
16 maj 23:14
karoo: No chyba jednak nie. W ksiażce odpowiedziami są √10 i √−10, i nie mogę do tego dojść jakim
sposobem takie wyniki mają wyjść..
16 maj 23:19
Ajtek:
Tak masz rację, ta "10" to policzony w pamięci wynik, źle przepisałem:
x
2−2x
2=−6−4
.........
x
2=10
x=.... lub x=...

.
16 maj 23:21
Ajtek:
I nie
√−10 tylko −
√10

.
16 maj 23:24
karoo: Ahhh, dziękuję
17 maj 00:02
niuans: x2−2x2+4+6=0
−x2+10=0 /* −1
x2−10=0
(x−√10)(x+√10)=0
x1=√10 x2=−√10
17 maj 00:16
BoczkoOczko: c0\o
17 maj 00:19