informatyka
prog:
Witam mogłby mi ktoś wyjasnic łopatologicznie co robi ten kod:
for i:=1 to n do
tabwsp[i]:= tabwsp[i−1]*x+tabwsp[i];
writeln('wartosc wielomianu=',tabwsp[i]:8:2);
konkretnie ten fragment:
tabwsp[i]:= tabwsp[i−1]*x+tabwsp[i];
nie moge załapac co on w sumie robi
n− to stopien wielomianu
tabwsp−tablica wspołczynnników liczbowych wielomianu
ten kod ooblicza wartosc wielomianu dla zadanego x schematem Hornera
16 maj 23:06
Artur z miasta Neptuna:
pokażę na przykładzie:
w(x) = 3x3 + 2x2 − x + 7
tabwsp[0] = 3
i=1
tabwsp[1] = 3*x + 2
i=2
tabwsp[2] = (3*x + 2)*x + (−1)
i=3
tabwsp[3] = ((3x+2)*x − 1)*x + 7 = 3x3 + 2x2 − x + 7
otrzymujesz w(x).
tyle że otrzymujesz oczywiście wartość
16 maj 23:26
prog: O to mi chodziło wielkie dzięki
17 maj 10:46